Suriyeli muhalifler, hem Çavuşoğlu'nun açıklamaları hem de Türk bayrağının yakılmasını kınadı

Suriyeli muhalifler, hem Çavuşoğlu'nun açıklamaları hem de Türk bayrağının yakılmasını kınadı

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Suriyeli mevkidaşı ile ayak üstü görüşmesi ve ardından “Muhalefetle Suriye'deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım” açıklaması yapması Suriyeli muhalif gruplarda öfkeye neden oldu.

Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) kontrolündeki birçok kentte Türkiye karşıtı protestolar düzenlendi. Göstericiler "Ne uzlaşı ne teslimiyet, rejimi devireceğiz” şeklinde slogan attı.

Cerablus ve Azez kentlerinde Türkiye aleyhine slogan atan grupların videoları sosyal medya platformlarında paylaşıldı. 

Protestocular ÖSO bayraklarının yanındaki Türk bayraklarını ateşe verdi. Türk bayrağının yakıldığı görüntüler ise sosyal medyada tepki çekti.

geniş kınama

Suriyeli muhalif kurum ve kuruluşlar, Mevlüt Çavuşoğlu'nun son dönemde Türkiye'nin deyimiyle "rejim ve muhalefetle bir şekilde uzlaşma" gereğine ilişkin açıklamalarına yönelik açıklamalarda bulundu.

Suriye İslam Konseyi'nden yapılan açıklamada, “Esed rejimi ile uzlaşma çağrısı yapmak, bölgedeki en büyük terörizmle, komşu ülkelerin ve halklarının güvenliğini tehdit eden bir uzlaşmadır. Suçluyu ödüllendirmek ve suçlarını sürdürmesi için meşrulaştırmak demektir, ve bu konuda çıkarılan tüm uluslararası kararlara aykırıdır.”

  Suriye halkının rejimle uzlaşmanın bölgedeki IŞİD, YPG ve PKK gibi terör örgütleriyle uzlaşmadan farklı olmadığını gördüğünü de sözlerine ekledi..

Suriye halkının bu yaklaşımı reddetme hakkını da vurgulayarak, bunun ifadesinin özel ve kamu malına zarar vermekten, bayrak yakmaktan barışçıl bir şekilde olması gerektiğini de vurguladı.

Konsey, göstericiler arasında kötü niyetli bir sızıcının meseleyi yolundan saptırmasına ve devrimin çıkarlarını, yurtiçinde ve dışında Suriyelilerin güvenliğini tehdit etmesine izin vermemeye dikkat etmenin önemini vurguladı.

Suriye Özgür Hukukçular Sendikası da dün Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yaptığı açıklamaları en sert şekilde kınayan bir açıklama yaptı.

Açıklamada, açıklamaları tehlikeli bir siyasi dönüş olarak nitelendirerek, Suriye'deki ve tüm dünyadaki devrimcileri meydanlara çıkarak Suriye devrimi üzerindeki her türlü Türk vesayetinin durdurulmasını talep etmek için açık oturma eylemleri başlatmaya çağırdı.

Buna paralel olarak Özgür Muhalif Subaylar Derneği de Türk Dışişleri Bakanı'nın açıklamasını kınayan bir bildiri yayınlayarak, Beşar Esad devrilmedikçe devrimin devam edeceğini ve bitmeyeceğini vurguladı.

Tüm muhalefet kurumlarını retçi tutumlarını açıkça ifade etmeye, özellikle Suriye'nin kuzeyindeki Suriyelileri tek kelimeyle buluşmaya ve siyasi temsilcilerini Astana konferanslarından ve onları bir araya getirenlerden uzaklaştırmaya çağırdı.

Çavuşoğlu neler söyledi?

Ankara’da düzenlenen 13. Büyükelçiler Konferansı’nın kapanışı dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında Suriye Dışişleri Bakanı ile ayak üstü sohbet etme fırsatı çıktığını aktaran Çavuşoğlu, "Muhalif olan Suriyelilerle rejim arasında bir barışın olması gerektiğini, Türkiye olarak da böyle bir durumda buna destek olabileceğimizi de söyledik" dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye'de sahada terörle mücadelesini sürdürdüğünü ancak Suriye'de diplomasi ve siyaset yoluyla çözüm için Astana Formatının devrede olduğunu belirterek, "Muhalefetle Suriye'deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde kalıcı bir barış olmaz, bunu hep söylüyoruz." diye konuştu.

Suriye'deki savaşın başlamasının üzerinden 11 yıl geçtiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Çok insan öldü, birçok insan ülkesini terk etti. Bu insanlar dönebilmeli. Türkiye'dekiler de dahil. Bunun için burada kalıcı bir barış olması lazım." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, yeniden inşa konusunda da adımlar atılması gerektiğini belirterek, "Ateşkes olmadan, barış olmadan yeniden inşa konusunda kimse yardım etmek istemiyor. Buna AB de dahil, dünyanın önemli aktörleri de uluslararası kamuoyu da. Dolayısıyla biz Türkiye olarak elimizden geleni yapıyoruz ama tüm bunların temeli ateşkes. Bu yönde de elbette çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız." dedi.

Dışişleri Bakanlığı: “Suriye halkıyla dayanışmamız sürecektir”

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamaları sonrası meydana gelen olayların ardından Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaparak, "Suriye halkıyla dayanışmamız sürecektir" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Türkiye'nin Suriye ihtilafının başından beri, bu ülkedeki krize halkın meşru beklentileri doğrultusunda çözüm bulunması için en çok çaba harcayan ülke olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin sahada ateşkesin muhafaza edilmesinde ve Astana ve Cenevre süreçleri vasıtasıyla Anayasa Komitesi'nin kurulmasında öncü rol oynadığını hatırlatan Bilgiç, "(Türkiye) Öncü rol oynamış, muhalefete ve Müzakere Heyeti'ne siyasi süreçte tam destek vermiştir. Halihazırda, rejimin ayak sürümesi nedeniyle bu süreç ilerlememektedir. Sayın Bakanımızın dün ifade ettiği hususlar da buna işaret etmektedir." ifadesini kullandı.

Bilgiç, Türkiye'nin milyonlarca Suriyeliye geçici koruma sağladığını, mültecilerin gönüllü ve güvenli geri dönüşleri için uygun şartların hazırlanması ve ihtilafa Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararında ortaya konulan yol haritası uyarınca çözüm bulunması yönündeki çabalara aktif katkısını sürdürdüğünü aktararak şunları kaydetti:

"Türkiye, uluslararası toplumun tüm paydaşlarıyla iş birliği içinde bu ihtilafa Suriye halkının beklentileri doğrultusunda kalıcı bir çözüm bulunmasına yönelik çabalara güçlü katkı sağlamaya devam edecektir. Suriye halkıyla dayanışmamız sürecektir."​​​​​​​

التعليقات (0)

    0

    الأكثر قراءة

    💡 أهم المواضيع

    ✨ أهم التصنيفات